Shape

Održi SE

Sve je više djece i učenika u svakodnevnici udaljeno od koncepta koji se promoviraju održivim razvojem. Bilo da se radi o provođenju vremena u prirodnoj okolini ili o osjećaju samodostatnosti i samostalnosti djece, istraživanja ukazuju na deficit obrazovnih sadržaja i svakodnevnih iskustava kod djece, koji će im na prirodan način prenijeti načela održivosti.


Održi SE (eng. SE - sustainable education) je projekt kojim se stvara i implementira praktični kurikulum održivog razvoja u redovnu nastavu.

Do sada je uspostavljena suradnja s više od 20 osnovnih škola na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, čiji su učenici izravno sudjelovali u nekom obliku aktivnosti (radionice, interaktivna predavanja i istraživanje).


Učenici kroz aktivnosti imaju priliku iskustveno proći kroz teme održivog razvoja (ekologija, socijalna pravednost, gospodarstvo i inovacije) te na taj način usvojiti načela i vrijednosti potrebne za održiviji način življenja. Inspirirani i ojačanog samopouzdanja, spremniji su uhvatiti se u koštac s temama u osobnoj praksi.


Ekološka proizvodnja hrane, timska suradnja i odnos utemeljen na povjerenju, kompostiranje i očuvanje tla, izrada predmeta i igračaka od drveta, izrada predmeta od recikliranih materijala, nenasilna komunikacija, kampiranje i snalaženje u prirodi samo su neke od inovativnih radionica koje se provode u sklopu Održi SE projekta.


Učitelji i nastavnici se uključuju u planiranje radionica te se na taj način aktivnosti koreliraju međupredmetno, a redovna nastava se obogaćuje.

Kroz projekt se kreira kurikulum praktične nastave održivog razvoja, koji će se verificirati, a čija će se implementacija omogućiti u svim zainteresiranim osnovnim školama na razini RH.  


Iskra © Waldorfska škola. Sva prava pridržana 2021.