O NAMA

Obiteljske igre

Sve je to zbog djece

Stvoriti prostor u kojem djeca mogu BITI, istraživati o sebi, o svijetu. Stvarati iz svoje genijalne kreativnosti za dobrobit zajednice.

Želja nam je na jednom mjestu imati vrtić, školu, kamp za razmjenu mladih, vrt i  kulturni centar. Bio bi to prvi prostor koji bi u potpunosti zadovoljavao principe održivog razvoja i cjelovitog obrazovanja.

S poštovanjem primiti, ljubavlju odgojiti, u slobodu pustiti.

 Rudolf Steiner

Udruga ISKRA waldorfska inicijativa osnovana je s misijom djelovanja za opće dobro, prvenstveno kroz odgojno-obrazovnu djelatnost, ali i kroz kulturu te samoodrživi razvoj.
Osnovana je 2015.g. i danas nosi status „udruge od posebne važnosti za Grad Osijek u radu s djecom i mladima na području odgoja i obrazovanja“. Brojimo 40 članova, naše aktivnosti koristi 50 obitelji, a nekoliko tisuća ljudi redovito prate naše aktivnosti na društvenim mrežama.

Waldorfska pedagogija njeguje djetinjstvo kao dragocjeno doba u kojemu se prema djetetu odnosi s poštovanjem i pazi se na individualne potrebe svakog djeteta.

Uz uzoran primjer i vodstvo jasnog i autentičnog odgojitelja, dijete oponaša i uči, da bi se samo kroz slobodnu igru izrazilo i pokazalo svijetu. Dosljednim i pravovremenim ritmom dana, kao i tjedna, prateći ritmove prirode i njenu mijenu, dijete stječe sigurnost i razvija osjećaj povjerenja u svijet oko sebe.

Kako je 2017. godina donijela dugo očekivane plodove našeg rada, smatramo važnim predstaviti njen sažeti tijek. Prethodne dvije godine (2015. i 2016.) smo radili na vrlo važnoj misiji senzibilizacije roditelja, pedagoga, građana i šire javnosti o važnim pedagoškim pitanjima te o samoj waldorfskoj pedagogiji koju zastupamo. U 2017. godini smo nastavili u tom smjeru, ali smo odlučno počeli institucionalnu gradnju na dobro postavljenim temeljima, pa smo tako pokrenuli prve kontinuirane waldorfske pedagoške programe u gradu Osijeku, ali i cijeloj Istočnoj Hrvatskoj.

Studij waldorfske pedagogije

Jedan od naših važnih ciljeva jest okupljanje stručnog kadra waldorfskih odgojitelja/ica i učitelja/ca.

Većina nas u udruzi završava ili je u tijeku edukacije pri Institutu za waldorfsku pedagogiju. Svi se slažemo kako je upravo taj studij najbolja dosada uložena investicija u nas same. Studij je namjenjen odgojiteljima, učiteljima, roditeljima i svima koji su zainteresirani za osobni razvoj.

Ciljevi studija:
  • pružiti nove spoznaje o svijetu i čovjeku
  • razvijati uspavane kreativne potencijale na mnogim umjetničkim područjimarazvijati socijalnu svijest, samospoznaju i temeljne ljudske kompetencije
  • obrazovati waldorfske učitelje i odgajatelje

Studij započinje u rujnu 2018.

Waldorfska pedogogija, kao svjetski priznata odgojno-obrazovna metoda, zahtjeva kompetentno osoblje za buduće vrtiće i škole.

“Potreba za imaginacijom, osjećaj za istinu i samoodgovornost su tri snage koje čine samu esenciju obrazovanja.“

Rudolf Steiner
separator

OTKRIJ

    Prve obiteljske igre

Projekt je pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Slagalica – Zaklada za razvoj civilnog društva.

to top button