Shape

RODITELJI ZAJEDNO

Roditelji zajedno je projekt s ciljem pružanja podrške obitelji, skrbnicima i budućim roditeljima kroz osnaživanje roditeljskih i pedagoških kompetencija polaznika stručnim seminarima, interaktivnim radionicama, roditeljskim forumima i stvaranjem mreže roditelja.

Svaki roditelj u jednom trenutku naiđe na izazove u odgoju svoga djeteta i potrebna mu je podrška. Današnja dinamika života nameće sve više izazova, a roditelji su nerijetko prepušteni sami sebi u suočavanju i rješavanju tih izazova.

Do sada je preko 1000 sudionika prošlo kroz niz edukacija.


Pedagoški mentori seminara i radionica su Godi Keller (svjetski priznati pedagoški stručnjak i voditelj međunarodne Škole za roditelje) i Slavica Bašić (dugogodišnja voditeljica katedre za pedagogiju na Sveučilištu u Zadru, osnivačica Centra za doživljajnu pedagogiju te jedna od utemeljitelja studija waldorfske pedagogije u Hrvatskoj). Kroz projekt su sudjelovali mnogi drugi inozemni i hrvatski stručnjaci iz područja waldorfske, doživljajne, relacijske i zdravstvene pedagogije, art terapije, psihologije i euritmije.


Projekt Roditelji zajedno je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


ISKRA naslovna
iskra waldorf škola
Dan ulice ringlova
ISKRA waldorf Osijek waldorfska škola waldorfski vrtić
Shape

Sustainable school – škola održivog življenja

Sustainable school - škola održivog življenja je projekt s ciljem stvaranja i provođenja kontinuiranog neformalnog odgojno- obrazovnog programa za mlade u području održivog razvoja i primjene praksi održivog življenja u svakodnevnici. Na ovaj način stvaramo potrebnu, početnu, platformu za  dugoročno obrazovanje mladih i svih dionika obrazovnog sustava o održivom razvoju.

Mladi kroz radioničke aktivnosti  eko uzgoja hrane, obrade i očuvanje tla, pročišćavanja voda, sadnje šumskog vrta, izrade prirodne kozmetike, izrade uporabnih predmeta, socijalne kohezije i timskog rada, prirodne gradnje i permakulturnog planiranja, usvajaju praktične vještine, znanja i vrijednosti u domeni održivog razvoja u svrhu primjene načela održivosti u svakodnevnoj praksi i životu u zajednici.


Kroz dvodnevni Outdoor kamp održivog razvoja, koji je jedna od aktivnosti u sklopu projekta, mladi će imati integriranu aktivnost koja će objedinjavati sve sastavnice održivog razvoja i prenijeti im vještine potrebne za samoorganizaciju i provedbu vlastitih ideja.

Projekt je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Shape

P.A.N. – prevencija, aktivnost, nenasilje

P.A.N. – prevencija, aktivnost, nenasilje je projekt s ciljem trajnog osnaživanja kapaciteta P.A.N. ima za cilj omogućiti podršku javnim dječjim vrtićima za prevenciju nasilja i nepoželjnih ponašanja među djecom putem inovativnih pedagoških pristupa.

U partnerstvu s Dječji vrtić Osijek provodimo jednogodišnju edukaciju s područja doživljajne pedagogije za 20 djelatnica te implementiramo primjenu doživljajne pedagogije u redovni rad vrtića.


Za vrtićke skupine djece organiziramo terenske nastave u Učionicu održivog razvoja, gdje s djecom doživljajnim pristupom i bez moraliziranja učimo promatranju prirode i brizi o istoj, suradnji, sudjelovanju, uvažavanju svačijih potreba i mogućnosti te ostalim pretpostavkama nenasilnog djelovanja.

Cjelokupni program prati razvoj edukativne web platforme, koja će obuhvatiti primjere dobre prakse i omogućiti multiplikaciju sadržaja i metoda diljem RH i šire.


U okviru projekta je kreiran Priručnik u svrhu multiplikacije primjera dobre prakse. Priručnik preuzmite OVDJE.


Pokrovitelj projekta je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Shape

Vrtlarenjem rastem i ja

Vrtlarenjem rastem i ja je projekt s ciljem senzibilizacije svih odgojno-obrazovnih dionika osnovnih škola grada Osijeka (učenika, nastavnika, stručnih djelatnika i roditelja) o važnosti primjene načela održivog razvoja u odgojno-obrazovnom procesu. 

Interaktivnim predavanjima i radionicama se prenose znanja i vještine vezane uz temu održivog razvoja te se pobuđuje interes učenika za bavljenje temom održivog razvoja.

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za rad s mladima – Breza te u suradnji s osnovnim školama na području grada Osijeka.

Projekt je pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Iskra © Waldorfska škola. Sva prava pridržana 2021.