ISKRA waldorf Osijek waldorfska škola waldorfski vrtić

Radionice s djecom

Shape

Vilinski vrt - radionica za vrtićarce

Vilinski vrt je program s elementima waldorfske pedagogije za djecu u dobi od 3 do 6 godina. Provodi se jednom tjedno u trajanju od 1,5 h.

Vilinski vrt sadrži:

 • Program za cjeloviti razvoj djeteta (srce-glava-ruke)

 • Toplu i inspirirajuću okolinu

 • Zdravu i cjelovitu užinu

 • Igračke od prirodnih materijala

 • Boravak u dvorištu

 • Blagu atmosferu u kojoj se izmjenjuju slobodna igra i vođene aktivnosti (umjetničke, ručni rad, pripovjedanje, prstovne igre, gestovno kolo…)


Sadržaj programa u jednakoj mjeri potiče fizički pokret i stvaralaštvo kroz slobodnu igru kao i njegovanje mašte i kreativnosti u blagoj atmosferi. Aktivnosti i materijali su osmišljeni tako da poštuju individualne potrebe svakog djeteta, potiču socijalnu interakciju, izazivaju divljenje, poštovanje prema svijetu i jednih prema drugima.


Kroz aktivnu suradnju s roditeljima stvara se toplo okruženje u kojemu djeca mogu uživati u najvećoj blagodati djetinjstva- igri.

Shape

Mala škola - radionica za predškolce

Sunčani vrt je program za šestogodišnjake kao dodatna priprema za polazak u školu.

U homogenoj skupini od najviše desetero djece polaznicima će biti osigurani svi materijali i zdrav međuobrok.


Cilj je stvaranje primjerene okoline i uvjeta za zdrav psihofizički razvoj djeteta. Pri tome se uvažavaju specifične potrebe i jačaju individualni potencijali svakog polaznika.


Odgojno-obrazovni rad Sunčanog vrta omogućit će djeci sudjelovanje u raznim aktivnostima koje će se ritmično ponavljati.


 • Grafomotoričke vježbe i predvježbe pisanja provode se aktivnošću crtanja formi.

 • Razvoj predmatematičkih vještina aktivnošću pokretne matematike i vođene igre

 • Poticanje imaginacije slušanjem priča primjerenih uzrastu

 • Jačanje fine motorike aktivnošću ručnog rada

 • Njegovanje umjetničkog osjećaja glazbenom aktivnostiRoditelji su pozvani jedanput mjesečno posjetiti Sunčani vrt da bi promatrali svoje dijete u radu, povezali se s ostalim roditeljima, ali i upoznali s načelima rada waldorfske pedagogije. Omogućen je i individualni razgovor s voditeljicom aktivnosti te zajedničko planiranje s ciljem cjelovitog razvoja djeteta.


Na kraju godine za roditelje će se prirediti izložba dječjih uradaka i jedna zajednička radionica pred polazak u školu.

Shape

ŠARENI VRT - umjetničke radionice

Šareni vrt obuhvaća kreativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta sve do 4. razreda.

Skupina od petero djece sastaje se u mirnom okruženju jednom tjedno u trajanju od sat vremena. Tijekom rada osigurani su materijali za kreativno izražavanje.


Cilj je radionice upoznavati nove materijale kao mogućnost umjetničkog izražavanja, razvijati finu motoriku ruku i pokreta te individualizirati i ohrabrivati vlastiti izražaj radom u ugodnoj atmosferi.

Programske su aktivnosti u Šarenom vrtu prilagođene navedenim uzrastima. Djeca rade s materijalima i tehnikama kojima razvijaju osjećaj za prostor, ritam, preciznost i simetriju poput modeliranja u vosku i glini, slikanja s tehnikom „mokro na mokro“ i sa suhim pastelama. Osim navedenog okušavaju se i u vezenju, šivanju i pletenju te izradi uporabnih predmeta poput pernica, vrećica, igračaka, šalova i slično.

Iskra © Waldorfska škola. Sva prava pridržana 2021.