Slika-za-glazbene-akt.-jasličara-min.jpg
Brush Brush
Homepage / Portal / Djeca i glazba: prednosti glazbe u razvoju djeteta

Djeca i glazba: prednosti glazbe u razvoju djeteta

Roditelji instinktivno koriste glazbu kako bi smirili i umirili djecu, kako bi izrazili ljubav i radost te kako bi se angažirali i komunicirali. Roditelji mogu graditi na ovim prirodnim instinktima kroz učenje kako glazba može utjecati na razvoj djeteta, poboljšati društvene vještine i koristiti djeci svih dobi.

 

GLAZBA I MOZAK: PREDNOSTI GLAZBE

Studija iz 2016. na Institutu za mozak i kreativnost Sveučilišta u Južnoj Kaliforniji otkrila je da glazbena iskustva u djetinjstvu zapravo mogu ubrzati razvoj mozga, posebno u područjima usvajanja jezika i vještina čitanja. Prema Nacionalnoj udruzi trgovaca glazbom (NAMM Foundation), učenje sviranja instrumenata može poboljšati učenje matematike, pa čak i povećati rezultate SAT-a (mature).

Ali, akademski uspjeh nije jedina dobrobit glazbenog obrazovanja i izlaganja. Glazba pokreće sva područja djetetova razvoja i vještina za pripremu za školu, uključujući intelektualnu, socijalno-emocionalnu, motoričku, jezičnu i opću pismenost. Pomaže tijelu i umu da rade zajedno. Izlaganje djece glazbi tijekom ranog razvoja pomaže im da nauče zvukove i značenja riječi. Ples uz glazbu pomaže djeci u izgradnji motoričkih vještina dok im omogućuje vježbanje samoizražavanja. Za djecu i odrasle glazba pomaže u jačanju sposobnosti pamćenja.

Osim dobrobiti za razvoj, glazba nam donosi i radost. Zamislite samo slušanje dobre pjesme u automobilu sa spuštenim prozorima tijekom prekrasnog dana.

 

GLAZBENE IGRE ZA DJECU SVIH UZRASTA

Isprobajte ove aktivnosti i igre sa svojom djecom kako biste iskusili zadovoljstvo i učenje koje glazba donosi.

Dojenčad i glazba: Dojenčad prepoznaje melodiju pjesme daleko prije nego što razumije riječi. Tiha pozadinska glazba može biti umirujuća za dojenčad, posebno tijekom spavanja. Pjevajte dojenčadi jednostavne, kratke pjesmice. Pokušajte smisliti jedan ili dva stiha o kupanju, odijevanju ili jelu kako biste im pjevali dok obavljate te aktivnosti.

Mala djeca i glazba: Mala djeca vole plesati i kretati se uz glazbu. Ključ je glazbe za malu djecu ponavljanje koje potiče jezik i pamćenje. Smiješne pjesme nasmiju malu djecu. Pokušajte otpjevati poznatu pjesmu i umetnuti smiješnu riječ umjesto točne riječi, primjerice „Mary je imala malog pauka“ umjesto janjeta. Neka djeca reproduciraju ritam pljeskanjem ili kuckanjem o predmete.

Predškolci i glazba: Predškolci uživaju u pjevanju samo da bi pjevali. Nisu nesigurni u svoje sposobnosti i većina jedva čeka pustiti svoj glas. Vole pjesme koje ponavljaju riječi i melodije, koriste ritam s određenim ritmom i traže od njih da rade stvari i slijede upute. Djeca predškolske dobi uživaju u dječjim pjesmicama i pjesmicama o poznatim stvarima poput igračaka, životinja, aktivnosti u igri i ljudi. Također, vole igre prstima i besmislene rime sa ili bez glazbene pratnje.

Djeca školske dobi i glazba: Djeca školske dobi počinju izražavati svoje sviđanje i nesviđanje različitim vrstama glazbe. Oni mogu pokazati interes za glazbeno obrazovanje, kao što su satovi glazbe za djecu.

Nema loše strane u zbližavanju djece i glazbe kroz zabavne aktivnosti. U blagodatima glazbe možemo uživati od trenutka kad se rodimo. Od čistog užitka slušanja umirujućih zvukova i ritmičkih harmonija do stjecanja novih jezičnih i društvenih vještina, glazba može oživjeti i obogatiti živote djece i osoba koje se o njima brinu.

 

VIŠE O DEJCI I GLAZBI

Ø  Glazba je utkana u naše živote. Pogledajte ove zabavne igre koje pomažu u poticanju razumijevanja i ljubavi prema glazbi kod djece.

Ø  Naši stručnjaci za rani odgoj preporučuju svoje omiljene knjige za djecu koje uvode u svijet matematike i glazbe. Saznajte više!

Ø  Glazba je odlična za razvoj mozga vašeg djeteta. Evo 6 savjeta kako svoju bebu upoznati s glazbom.


Izvor: https://www.brighthorizons.com/resources/Article/music-and-children-rhythm-meets-child-development

Prevela i prilagodila: Ana Čičković

21 Jun 2024

You could be interested...