san i školski uspjeh.jpg
Brush Brush
Homepage / Portal / Dobrim snom poboljšajte školski uspjeh vašeg djeteta

Dobrim snom poboljšajte školski uspjeh vašeg djeteta

Prije velikog testa ili prezentacije u školi, vjerojatno ste djetetu dali klasičan savjet da se dobro naspava.

Implicitno je priznanje u toj preporuci da spavanje osnažuje učinkovito razmišljanje i uspjeh u školi. Međutim, važnost sna seže puno dalje od noći prije ispita.

Dosljedno spavanje ključno je za djecu adolescente koji doživljavaju značajan razvoj mozga. Nažalost, značajan broj učenika u osnovnim i srednjim školama diljem Sjedinjenih Američkih Država ne uspijeva dobiti dovoljno noćnog sna.

Bez dovoljno sna, djeca i tinejdžeri mogu imati problema s pažnjom, pamćenjem i rješavanjem problema. Nedostatak sna također može pridonijeti emocionalnim problemima i problemima u ponašanju koji mogu utjecati na akademski uspjeh.

Za roditelje koji žele da njihova djeca uspiju u školi važno je da djeci san bude prioritet. Razumijevanje uzroka i posljedica lošeg sna i znanje o tome kako ga riješiti može omogućiti roditeljima da pomognu djeci i tinejdžerima u njihovim akademskim aktivnostima.

Imaju li djeca i tinejdžeri dovoljno sna?

Potrebe za snom razlikuju se ovisno o dobi. Za djecu školske dobi od 6 do 12 godina Nacionalna zaklada za spavanje preporučuje ukupno 9 do 11 sati sna po noći. Za tinejdžere preporučeno je 8 do 10 sati sna po noći.

Nažalost, istraživači su otkrili da mnoga djeca u Sjedinjenim Američkim Državama ne uspijevaju dobiti potreban san. Vjeruje se da čak 25% mlađe djece pati od lošeg sna i pretjerane pospanosti tijekom dana.

Problemi sa spavanjem još su prisutniji kod adolescenata. Podatci CDC-a pokazuju da je više od 57% osnovnoškolaca i 72% srednjoškolaca izjavilo da spavaju manje od onoga što je preporučeno na temelju njihove dobi. Za čak 23,8% adolescenata problem je dovoljno značajan da se može smatrati nesanicom, ozbiljnim poremećajem spavanja koji uključuje osjetno pogoršanje sna tijekom dana.

Kakav je učinak lošeg sna na školski uspjeh?

Uvelike je prihvaćeno od strane stručnjaka za spavanje da nedostatak sna smanjuje kognitivne sposobnosti i može naškoditi školskom uspjehu kod djece i tinejdžera.

Većina istraživanja o nedostatku sna provedena je na odraslim osobama, no vjeruje se da se mnogi od istih učinaka javljaju i kod mlađih ljudi. Iako je manje studija ispitivalo nedostatak sna kod djece, postojeći dokazi pokazuju da loš san može naštetiti akademskom uspjehu na nekoliko načina.

Izravan način na koji su spavanje i školski uspjeh povezani je kroz učinke na mentalne funkcije. Neki poznati problemi povezani s nedostatkom sna uključuju:

 • Smanjena pozornost. Sposobnost koncentracije ključna je za učenje i akademski uspjeh, ali nedovoljno sna smanjuje pažnju i fokus.
 • Oslabljeno pamćenje. Spavanje daje vrijeme za kodiranje memorije, a to je vrijeme kad mozak pohranjuje i jača sjećanje na sliku ili misao. Bez odgovarajućeg sna, sjećanja možda neće biti pravilno oblikovana, a također može biti teže prisjetiti se točno pohranjenih informacija.
 • Usporena obrada. Kratko spavanje može smanjiti oštrinu, usporiti vrijeme reakcije i spriječiti sposobnost brzog prihvaćanja i analize informacija.
 • Pogoršano sekvencijalno razmišljanje. Sposobnost pamćenja niza koraka, poput znanstvenog eksperimenta ili sviranja glazbenog instrumenta, smanjena je kad je spavanje ograničeno.
 • Smanjena kreativnost. Kreativno razmišljanje oslanja se na sposobnost uspostavljanja veza između različitih ideja, a neka su istraživanja otkrila da ovoj vrsti mentalne aktivnosti šteti loš san.

Nedostatak sna također može utjecati na uspjeh u školi zbog raznih učinaka na raspoloženje i ponašanje:

 • Pretjerana pospanost tijekom dana: pospanost tijekom dana, uključujući i u školi, može imati značajne posljedice za akademski uspjeh. U učionici se može dogoditi drijemanje na nekoliko sekundi, poznato kao mikro-spavanje, zbog čega učenik zaspi za svojim stolom. Osim prekidanja učenja, učitelji to mogu smatrati problemom u ponašanju.
 • Loše donošenje odluka: ograničeno spavanje može spriječiti razvoj dijelova mozga uključenih u donošenje dobrih odluka, povećavajući vjerojatnost rizičnih ili nerazboritih izbora koji mogu dovesti do disciplinskih problema u školi.
 • Agresivnost: neka su istraživanja kod djece povezala probleme sa spavanjem s povećanim rizikom od agresivnog ponašanja, što može biti posebno zabrinjavajuće u kombinaciji s učincima nedostatka sna na raspoloženje.
 • Razdražljivost i raspoloženje: kvalitetan san povezan je sa zdravom emocionalnom regulacijom, zbog čega djeca i tinejdžeri koji ne spavaju mogu biti razdražljiviji ili uzrujaniji.
 • Hiperaktivnost: nedovoljno sna može utjecati na pozornost i u jednoj je studiji povezano s razinama hiperaktivnog ponašanja koje su prijavili učitelji. Problemi sa spavanjem mogu pogoršati simptome poremećaja pažnje / hiperaktivnost (ADHD).
 • Depresija i anksioznost: i kod odraslih i kod djece nedostatak sna povezan je s većim rizikom od depresije i anksioznosti, a ova stanja mogu izravno utjecati na cjelokupno zdravlje djeteta i uspjeh u školi.

Akademsko postignuće također može biti smanjeno izostankom iz škole. Problemi sa spavanjem povezani su s povećanim izostancima ili kašnjenjem u školi. Čimbenici ponašanja mogu pridonijeti izostanku iz škole, a loš san povezan je s fizičkim problemima, poput letargije, glavobolje i boli, koji mogu pridonijeti izostancima zbog bolesti.

Kako nedostatak sna utječe na školski uspjeh kod djece različite dobi?

Spavanje je ključno za zdravlje djece svih dobi, uključujući adolescente. Međutim, problemi sa spavanjem i njihovi učinci na uspjeh u školi mogu se promijeniti ovisno o dobi. Najznačajnije je da se tinejdžeri suočavaju s jedinstvenim izazovima spavanja koji mogu uzrokovati poteškoće u školi.

Glavni problem s kojim se adolescenti suočavaju je biološka promjena vremena spavanja koja počinje oko početka puberteta. Ova promjena pomiče njihov unutarnji sat unatrag, često za oko dva sata, čineći tinejdžere sklonima bivati „noćnim pticama“.

Budući da kasnije idu u krevet, mnogi tinejdžeri ne mogu dovoljno spavati ako se moraju probuditi rano ujutro zbog škole ili drugih aktivnosti. Kao rezultat ovog, prosječno noćno spavanje smanjuje se za 40 do 50 minuta između 13. i 19. godine života.

Bez dovoljno odmora, tinejdžeri će vjerojatnije patiti od kognitivnih, bihevioralnih i fizičkih učinaka nedostataka sna koji su štetni za uspjeh u školi. Osim ovog, budući da se često osjećaju najbudnije kasnije poslijepodne ili navečer, mnogi se tinejdžeri bore s nastavom i ispitima rano tijekom školskog dana.

Koji su uobičajeni uzroci nedostatka sna u djetinjstvu i adolescenciji?

Mnogi čimbenici mogu dovesti do problema sa spavanjem kod djece i adolescenata, a u nekim slučajevima može biti uključena kombinacija uzroka. Neki od najčešćih uzroka problema sa spavanjem kod mladih uključuju:

 • Nedosljedni rasporedi spavanja: velike fluktuacije vremena spavanja i vremena buđenja mogu otežati uspostavljanje obrasca stabilnog noćnog sna. Iako neka djeca mogu imati koristi od nadoknađivanja sna tijekom vikenda, ovo može umanjiti njihovu sposobnost održavanja stabilnog rasporeda spavanja tijekom školskih večeri.
 • Nedostatak prioriteta spavanja: djeca i njihovi roditelji možda ne planiraju dovoljno vremena za spavanje svake noći, umjesto ovog više vremena posvećuju učenju, društvenom životu, sportu ili drugim aktivnostima.
 • Pretjerano korištenje elektroničkih uređaja: sve je češća pojava da djeca i adolescenti kasnije navečer koriste mobitele, tablete i prijenosna računala. Čak je 89% tinejdžera izjavilo u anketi Sleep in America, koju je provela Nacionalna zaklada za spavanje 2014. godine, da noću drže telefon u svojoj spavaćoj sobi. Ovi uređaji stimuliraju mozak, što može otežati spavanje. Također, emitiraju plavu svjetlost, vrstu svjetlosti koja može ometati normalan san.
 • Poremećaji spavanja: djeca različite dobi mogu biti pogođena poremećajima spavanja, uključujući nesanicu, apneju za vrijeme spavanja i druge poremećaje disanja, sindrom nemirnih nogu i parasomnije poput poremećaja noćnih mora i mjesečarenja.
 • Ostala zdravstvena stanja: problemi sa spavanjem mogu biti vjerojatniji kod djece tinejdžera sa širokim rasponom drugih stanja, kao što su ADHD, poremećaj iz spektra autizma (ASD), depresija i anksioznost. Stresne ili izazovne okolnosti kod kuće također mogu igrati ulogu u nedostatku sna kod neke djece.

Kako roditelji mogu pomoći svojoj djeci da bolje spavaju i poboljšaju školski uspjeh?

Prirodno je da roditelji žele učiniti sve što mogu kako bi pomogli svojoj djeci u školi. S obzirom na važnost sna za akademski uspjeh, roditelji mogu promicanje dobrog sna učiniti stupom učenja svog djeteta.

Bolji san često počinje prvo razgovaranjem o navikama spavanja i dobrobitima spavanja sa svojom djecom. Prepoznavanje vrijednosti kvalitetnog odmora za sve u obitelji može biti polazna točka za praktične korake za poboljšanje sna. Kao dio ovog procesa, roditelji bi trebali dati sve od sebe da oblikuju dobre navike spavanja koje mogu koristiti zdravlju roditelja i poslužiti kao primjer njihovoj djeci.

Ključni korak za mnoge obitelji je da spavanje postane prioritet. Roditelji bi trebali napraviti dnevni raspored koji uzima u obzir vrijeme početka škole i druge aktivnosti te planirati dovoljno sati da djeca mogu spavati preporučeni broj sati. Imati dosljedan raspored naglašava važnost sna i podržava stabilne navike spavanja.

Studije su otkrile da djeca bolje spavaju kad im roditelji određuju vrijeme za spavanje. Ovo vrijeme spavanja ne samo da pojašnjava dnevni raspored već i štiti od postupnog skraćivanja drugih aktivnosti, čak i onih korisnih poput učenja, u vrijeme namijenjeno spavanju. Uz više sna, vrijeme spavanja koje su odredili roditelji povezano je s boljim raspoloženjem i manjom dnevnom pospanošću kod djece.

Kao produžetak čvrstog vremena za spavanje, roditelji mogu potaknuti svoju djecu da stvore opuštajuću rutinu da se pripreme za spavanje. Slijeđenje istih koraka za opuštanje i pripremu za san svake večeri pokazalo se korisnim za malu djecu i često se preporučuje ljudima svih dobi.

Dio spremanja za spavanje trebao bi značiti prestanak korištenja elektroničkih uređaja, uključujući mobitele. Većina stručnjaka savjetuje da i djeca i odrasli prestanu koristiti uređaje sat vremena ili više prije spavanja, a ako je moguće, uređaje treba držati izvan dohvata ruke dok su u krevetu ili u potpunosti izvan spavaće sobe.

Roditelji također mogu promovirati san stvaranjem opuštajućeg okruženja za spavanje za svoju djecu. Kao i odrasli, djeca bolje spavaju kad imaju potporni madrac, udobnu posteljinu i spavaću sobu koja je mračna i tiha. Roditelji mogu raditi ruku pod ruku sa svojom djecom kako bi bili sigurni da je njihov san umirujući i pogodan za kvalitetan odmor.

Ako su problemi sa spavanjem ozbiljni, trajni ili jasno utječu na djetetovo razmišljanje ili ponašanje tijekom dana, onda bi roditelji trebali razgovarati s djetetovim pedijatrom. Liječnik može utvrditi ima li dijete nesanicu, koja se razlikuje od povremenih problema sa spavanjem, te dati posebne preporuke za liječenje. Pedijatar također može pregledati djetetovu situaciju kako bi utvrdio jesu li njihove poteškoće sa spavanjem povezane s osnovnim poremećajem spavanja ili drugim zdravstvenim stanjem.

 

Izvor: https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep/sleep-and-school-performance

Prevela i prilagodila: Ana Čičković

28 May 2024

You could be interested...