IMG_1682.JPG
Brush Brush
Homepage / Portal / 5 stvari koje ne govorim svojoj kćerki kad smo u prirodi

5 stvari koje ne govorim svojoj kćerki kad smo u prirodi

Ahhh,majka priroda. Ona izvlači najbolje,a ponekad i paranoju u nama. Upravo ti nesvjesni strahovi i misli imaju pravi potencijal za oblikovanje percepcije moje kćeri na o divljini na otvorenom (bez pritiska). Dakle, za njeno i moje dobro, naporno radim na prihvaćanju i leptira i crva, zemlje i cvijeta. Kao što moj divni prijatelj Bobby kaže "Sve je dio toga".


Evo stvari koje ne pokušavam reći kada smo Cora i ja zajedno u prirodi.


1) BOJIM SE

Bez obzira gmiže li pauk blizu nas, čuje li se Barred Owl ili ako pada mrak u dubokoj šumi, pokušavam se usredotočiti na ono što jr zanimljivo ili lijepo u tom trenutku. Većina djece ne boji se prirode, dapače, hrabra su i istražuju vanjske rubove bilo kojeg teritorija. Strah može biti zdrav obrambeni mehanizam, ali radi se o ravnoteži.


2) NEMOJ SE ZAPRLJATI

Kad smo vani da bi se slobodno igrali želim da Cora osjeti čistu radost boravka u prirodi. Ali ponekad, iako je u staroj odjeći, oklijevam na trenutak kada želi skočiti u lokvu. Prljavština je tako prljava riječ u našem društvu i ne želim da Cora ima negativnu asocijaciju na nešto tako nevjerovatno i živo kao što je tlo pod našim nogama


3) FUUJ! GROZNO!

Čujem da mnoga djeca s gađenjem reagiraju na crve i druge insekte. Tužno je to, jer su sva stvorenje sastavni dio naše vlastite dobrobiti. Trudim se ostati znatiželjna čak i u najizazovnijim slučajevima (npr. pijavica na mojoj nozi). Nije to samo sa bubama - ciklus života i smrti često dobije zastrašujuće "Odvratno!" Kravlje "pite", kosti, lešinari koji kruže iznad- svi su oni dio toga.


4) MRZIM (KIŠU,SNIJEG,VRUĆINU....)

Priznajem, ovo mi je najteže. Živimo u Michiganu,pa možete zamisliti koliko je hladno usred zime. Ipak, radim na tome.

Koliko su naša djeca fleksibina i prihvaćaju različite vremenske prilike uvelike će utjecati na njihovu želju za boravkom u prirodi.

Želim da mi Cora kaže kada joj je hladno, ali važno je da uživa vani što duže može. Moj suprug i ja smo se čak zavjetovali da se cijeli njesec nećemo žaliti na vrijeme.


5) OSTAVITE TO NA MIRU

Nastojim ne koristiti ove riječi osim ako djeca nisu u neposrednoj opasnosti od ozlijeđivanja. Ako se radi o biljci ili životinji koja izgleda otrovno, možemo se malo povući i razgovarati o tome iz daljine. Ako je to nešto što stvarno ne želim da Cora riješi, objasnim zašto i idemo dalje.Pa to je moj svijet, a Vaš? Postoji li nešto što svijesno pokušavatr reći drgačije dok ste vani sa svojom djecom?

Voljela bih čuti o tome.Tvoja podivljala žena

    NicolettePrevela: Indira Helbert

Original članka:http://wilderchild.com/5-things-i-dont-say-to-my-daughter-when-were-out-in-nature/

*Volonterska aktivnost u sklopu projekta "Program za cjeloviti razvoj djeteta" pod pokroviteljstvom MRMSOSP-a, MZO-a i Grada Osijeka.


Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 


IBAN:HR7423400091110711462


ISKRA waldorfska inicijativa


Antuna Matije Reljkovića 


31000 Osijek


ili skeniranjem barkoda

   

te unosom željenog iznosa.


17 Jul 2024

You could be interested...