Shape

1. mobilnost helsinki (finska)

U tjednu od 10. do 14. listopada dvije zaposlenice naše škole sudjelovale su na prvoj mobilnosti u sklopu projekta KA 122 “Različiti s istim željama” (“Different with the same aspirations”).

Tema ove mobilnosti bile su posebne obrazovne potrebe uz inovativan pristup. Razgovarali smo o teškoćama u učenju i ranom prepoznavanju istih te o aktivnostima posebnih obrazovnih potreba.

Osim službenog programa tečaja, jednako je zanimljiv bio i neformalan dio druženja - turistički obilazak Helsinkija, kušanje tradicionalne kuhinje. Kroz ovaj dio druženja sudionice mobilnosti uspostavile su neke nove kontakte te razvijale jezične i socijalne kompetencije.

Shape

2. aktivnost tallinn (estonia)

Predstavnica naše škole, pedagoginja Nikolina Kovač, je od 7.-11.11.2022. zajedno s 22 predstavnika škola iz Švedske, Francuske, Njemačke, Portugala, Poljske i Španjolske sudjelovala na 5-dnevnoj edukaciji u Tallinnu pod nazivom „Estonia – one of the best education in Europe“. Mogu reći da je naziv edukacije opravdao očekivanja. Uz interaktivne radionice i razmjenu iskustava među sudionicima, posjetili smo 6 odgojno-obrazovnih ustanova. Zbog čega je estonski, uz finski sustav obrazovanja, najbolji u Europi? Čak ni Estonci nemaju jednoznačan odgovor na to, no možemo zaključiti da je to splet sljedećih faktora: država znatan dio financijskih sredstava ulaže u odgojno-obrazovni sektor; učitelji su visokomotivirani i vole posao koji rade (vjerojatno su neki od razloga što su cijenjeni u društvu, a iznos njihove plaće itekako ovisi rade li dobro svoj posao; biraju se prema

izvrsnosti za radna mjesta, a ne prema vezama i poznanstvima itd.); sve škole, bile one privatne, državne ili alternativne su 100% financirane od strane države/lokalne i/ili regionalne samouprave (dakle, plaće učitelja, oprema škole, prehrana učenika + pored toga, svaka škola godišnje dobije više oko 3800 eura po učeniku, opet: bez obzira pohađa li učenik državnu, privatnu ili alternativnu školu; taj iznos škole raspoređuju ovisno o svojim potrebama).

Estonija je primjer digitalnog društva (preko 99% usluga i pribavljanja dokumenta se odvija online). Škole su također digitalizirane, no opet imaju zdravu protutežu pretjeranoj digitalizaciji jer njihovi učenici imaju predmete kao što su ručni rad, domaćinstvo, obrada metala i drveta; puno vremena provode u prirodi bez obzira na vremenske uvjete; naglasak je na iskustvenom učenju i važnosti pokreta u nastavi jer se tako najbolje uči… Zvuči poznato? Sve ovo su principi waldorfske pedagogije.

Izvrsno iskustvo koje je mene osobno, i Waldorfsku školu u Osijeku, oplemenilo s novim iskustvima, spoznajama, idejama i međunarodnim poznanstvima koja nastavljamo razvijati.

Tekst kreirala: Nikolina Kovač