ISKRA waldorf Osijek waldorfska škola

Vrtić Iskrica

O nama

Brush
O Iskrici
Iskrica je Obrt za čuvanje djece po principima Waldorfske pedagogije, koji funkcionira poput dječjeg vrtića. Obiteljska atmosfera i bajkoviti prostor osiguravaju radosno djetinjstvo ispunjeno igrom i veseljem. U maloj skupini s individualnim pristupom (do 12 djece) djeca borave s dva odgojitelja.

Program potiče zdrav i cjeloviti razvoj djeteta: svakodnevni boravak u prirodi, zdrava i domaća prehrana, umjetničke i životno-praktične aktivnosti, prirodni materijali i poticajno okruženje, slobodne i zajedničke aktivnosti te uzoran primjer odgojitelja/ica doprinose razvoju samopouzdanja djeteta, njegovim socijalnim i komunikacijskim vještinama, želji za istraživanjem i učenjem, njegovoj beskonačnoj kreativnosti i još mnogo toga.


Cjelovit pristup prema djetetu i kvalitetan odnos prema roditeljima, djetetu omogućuje najkvalitetniju pedagošku brigu i razvoj svih njegovih potencijala.

Život u Iskrici u kratkim smjernicama:

  • Poštovati i voljeti dijete kao vrijednost po sebi i prihvatiti ga u njegovoj osobnosti, kao jedinstvenu i neponovljivu osobu

  • Poznavanje i uvažavanje svih razvojnih i individualnih potreba djece

  • Obiteljska atmosfera i toplo ozračje

  • Prirodni i zdrav dnevni, tjedni i godišnji ritam svih aktivnosti

  • Djetetu osigurati učenje primjerenim, uzornim i autentičnim ponašanjem i govorom

  • Umirujući prostor (ugodne boje i materijali) i prirodni materijali (drvo, vuna, pamuk, svila, pčelinji vosak, biljne boje…)

  • Cjeloviti razvoj djece kroz aktivnosti koje zahvaćaju volju, emocije i intelekt

  • Zdrava i organska prehrana te svakodnevni boravak na svježem zraku

  • Individualno i kvalitativno praćenje svakog djeteta u svim njegovim segmentima razvoja

O WALDORFSKOJ PEDAGOGIJI U RANOJ DOBI
Waldorfska pedagogija njeguje djetinjstvo kao dragocjeno doba u kojemu se prema djetetu odnosi s poštovanjem i pazi se na individualne potrebe svakog djeteta.

Uz uzoran primjer i vodstvo jasnog i autentičnog odgojitelja, dijete oponaša i uči, da bi se samo kroz slobodnu igru izrazilo i pokazalo svijetu. Dosljednim i pravovremenim ritmom dana, kao i tjedna, prateći ritmove prirode i njenu mijenu, dijete stječe sigurnost i razvija osjećaj povjerenja u svijet oko sebe.


U slobodnoj igri dijete spontano izražava svoje doživljaje i iskustva iz neposredne okoline. Vođenim aktivnostima, koje su sasvim smislene i životne, dijete ima mogućnost učiti o životu na neposredan način. Kroz umjetničke aktivnosti, dijete ispunjava i razvija svoju maštu, a pokret i govor usavršavaju se kroz prstovne igre i gestovna kola.


Slavljenjem svetkovina se prati godišnji ritam, a kroz aktivnosti vezane uz njihovu pripremu i proslavu, dijete se susreće s vlastitom kulturom i baštinom, čime zadobiva osjećaj identiteta i pripadnosti.


Uz cjelovitu, organsku i nerafiniranu hranu, u čijoj pripremi dijete i sudjeluje, dijete jede zdravo i svježe kako bi moglo aktivno učiti o svijetu oko sebe kroz sva svoja osjetila.

SURADNJA S RODITELJIMA
Važno mjesto u izvođenju ovog programa imaju roditelji. Roditelji su ravnopravni sudionici odgoja i obrazovanja djece te njihova uključenost osigurava kvalitetu odgojno-obrazovnih iskustava djece, ali ujedno i razvoj njihovih roditeljskih kompetencija.

Recipročna komunikacija je važna i odgojiteljima i roditeljima za zajedničko razumijevanje djece. Važno je da roditelji znaju na koji način njihovo dijete uči i raste te da taj rad i kod kuće potpomognu odgovarajućim ugođajem.


Suradnja s roditeljima se ostvaruje na različite načine: roditeljski sastanci, individualne konzultacije, posjete roditelja obrtu te uključivanje u proslave blagdana, zajedničke izlete, građanske akcije i sl.


Kao dodanu vrijednost, našim roditeljima omogućujemo usavršavanje i podizanje roditeljskih i pedagoškim kompetencija putem seminara međunarodnih stručnjaka te praktičnih radionica.
Uključenost roditelja djetetu daje dodatni osjećaj sigurnosti i topline i u njegovoj „vrtićkoj obitelji“.Vrata „Iskrice“ su otvorena od ponedjeljka do petka u vremenu od 7 do 16.30h.

 

Za sva pitanja i dodatne informacije potražite izravni kontakt u rubrici "KONTAKT" ili nas kontaktirajte putem kontakt obrasca.

Antuna Matije Reljkovića 14 31000, Osijek

Naš kontakt

Iskrica, obrt za čuvanje djece po principima waldorfske pedagogije

Kontakt broj

+385 98 438111 - Danijela Maran, voditeljica obrta

E-mail