ribar unsplash.jpg
Brush Brush
Naslovnica / Blog / Priča o Nyamgondhu

Priča o Nyamgondhu

Jednom davno je ribar po imenu Nyamgondho lutao obalama Viktorijinog jezera. Nyamgondho je bio toliko siromašan da je jedva imao što jesti i nije baš imao što za odjenuti. Jednoga jutra se probudio toliko gladan da je pomislio kako će umrijeti od gladi. Otišao je do jezera i bacio mrežu. Dok ju je izvlačio, shvatio je da je u njoj bila jedna ružna žena. Htio ju je baciti natrag u jezero, ali ga je ona nagovorila da ju uzme za ženu. Obećala je da će ga učiniti bogatim pod uvjetom da on nikada nikome ne kaže gdje ju je pronašao.

Ružna žena je bila vrijedna i učinila ga je bogatim; uz nju je dobio puno stoke, koza, ovaca, kokoši i također još puno žena.

Međutim, postao je ponosan i ohol, a jednoga dana je došao kući pijan. Niti jedna žena, a svaka je imala svoju kuću, nije ga htjela pustiti unutra, pa čak ni ona ružna. Onda je Nyamgondho povikao: “ Što, čak me i ružna žena, koju sam našao u jezeru, ne želi pustiti unutra.” Ružna žena se razbjesnila: “ Što si rekao? Zar ne znaš što smo se dogovorili?” Nyamgondho joj je tada rekao da uz sve svoje bogatstvo više ne treba tako ružnu ženu.

Čuvši to, žena iz jezera je uzela sve svoje stvari i nestala u jezeru. I na Nyamgondhovu žalost, sve životinje su ju slijedile. Vidjevši da je sve što je stekao nestalo u jezeru, Nyamgondho je tužno stajao na obali Viktorijinog jezera, naslonio je svoju bradu na štap i čudesno se pretvorio u stablo.

I danas se mogu vidjeti tragovi Nyamgondhove obitelji i stoke koje su ostavili prilikom ulaska u jezero, ali također i stablo u koje se Nyamgondho pretvorio. Njegova žena se smatra božicom koja je činila i druge čudesne stvari duž obale Viktorijinog jezera.

 

Izvor članka:

https://www.freunde-waldorf.de/en/wow-day/fairy-tales/fairy-tale-of-the-month-november-2020/

 

Članak prevela: Laura Mazur

__________________________________________________________________

Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 

IBAN:HR7423400091110711462

ISKRA waldorfska inicijativa

Antuna Matije Reljkovića 

31000 Osijek

ili skeniranjem barkoda

    

te unosom željenog iznosa. 

 

 

 

30 Sep 2022

Moglo bi vas zanimati...

Iskra © Waldorfska škola. Sva prava pridržana 2021.