dječak tablet.jpg
Brush Brush
Homepage / Portal / Savjeti za ograničenje vremena pred ekranima

Savjeti za ograničenje vremena pred ekranima

 

U novom vodiču Kraljevskog koledža za pedijatriju i zdravlje djece prestali su objavljivati specifično preporučeno vrijeme provedeno pred ekranima, navodeći da postoji malo dokaza o štetnosti. Ali neki roditelji izrazili su BBC-u svoju frustraciju takvim savjetom, a engleska savjetnica za djecu tvrdi da roditelji trebaju više podrške.

Andy, otac 14-godišnjaka, kontaktirao je BBC, razočaran takvim savjetom.

“Nimalo ne sumnjam da provođenje previše vremena pred ekranom šteti uspjehu u školi i sportu te uzrokuje jaku ovisnost. Morao sam svome sinu ograničiti vrijeme pred ekranom tijekom petka poslije škole i subotom zbog gubitka interesa za školu. Njegova uobičajena rutina sastojala se samo od igranja Xboxa, što bi definitivno nazvao izlaganjem ekranu… to je samo igra kojoj se većina dječaka priključuje putem različitih uređaja. Poslije malo gunđanja se smirio i ocjene su otad dobre. Radim kao nogometni trener za uzrast ispod 15 godina i jasno se vidi, čak i tijekom nedjeljne utakmice u 14 sati tko je cijelu noć proveo budan pred nekom vrstom ekrana.”

Anne Longfield, savjetnica za djecu, smatra da je roditelji stvarno potrebo vodstvo po tom pitanju:

“Nedovoljno dokaza ne znači da ne bismo trebali raditi na poboljšanju. Djeca danas dobivaju mobitele i laptope sve ranije, a prosječna dob posjedovanja prvog pametnog telefona je devet godina. Roditelji tvrde da ih jedna stvar izluđuje, uzrokuje velike prepirke te ne znaju kako pritom postupiti. Brine ih da će njihova djeca biti socijalno uskraćena ako im ne kupe telefon, stoga se osjećaju rastrgano u toj situaciji.”

 

Imate li kontrolu nad vremenom koje se provodi pred ekranom u vašem domu?

Kraljevski koledž za pedijatriju i zdravlje djece tvrdi da ne postoje dovoljno čvrsti dokazi za izravan “toksičan” učinak izlaganja ekranima po zdravlje iako su objavili popis pitanja koji članovi obitelji mogu postaviti kako bi utvrdili utječe li izlaganje ekranima negativno na njihovu djecu.

Pitanja glase:

 • Možete li kontrolirati duljinu vremena koje članovi vaše obitelji provode pred ekranima?
 • Utječe li upotreba mobitela/računala na planiranje aktivnosti vaše obitelji?
 • Djeluje li upotreba mobitela/računala na spavanje?
 • Možete li kontrolirati jedenje tijekom vremena provedenog pred ekranima?

 

Stoga, ako roditelji primijete da provođenje puno vremena pred ekranima ima  nepovoljan učinak na živote njihove djece, što bi trebali učiniti?

 

 1. Postavite granice

Prošle godine Anne Longfield je pokrenula kampanju “Digital 5 A Day” s ciljem poticanja obitelji na zdrav digitalni život, uključujući i roditelje.

“To ne može funkcionirati ako roditelji cijelo vrijeme imaju mobitele u rukama. Najbolje je kad svi članovi obitelji usvoje zdrave digitalne navike.”

Njezini savjeti za upravljanje vremenom pred ekranima uključuju:

 • Postavite određene granice, Ne biste dopustili devetogodišnjem djetetu da se samo kreće prometnom cestom. Isto je s korištenjem mobitela, te ako dijete posjeduje mobitel od rane dobi, morate biti svjesni rizika koji pritom nastaju.
 • Ako boravak pred ekranima negativno utječe na spavanje, vrijeme obroka s obitelji, način prehrane i tjelesnu aktivnost, tada je vrijeme za pregovore i postizanje dogovora s djetetom, na primjer, nekorištenje mobitela za stolom tijekom večere ili prije doručka, u spavaćoj sobi ili prije nego što se napiše zadaća.
 • Obratite pažnju na vlastite navike što se tiče korištenja mobitela jer roditelji trebaju svojim ponašanjem predstavljati dobar primjer djeci.

Gospođa Longfield trenutno apelira na državne institucije da se usmjere na emotivno jačanje školske djece nižeg uzrasta s obzirom na digitalne navike. Također poziva tehnološke tvrtke da “zauzmu čvršći stav i počnu brinuti za dobrobit svojih kupaca.”

 

 1. Spavanje na prvom mjestu

Dr. Richard Graham je dječji i adolescentni psihijatar koji je 2010. godine pokrenuo  prvu Službu za pomoć kod ovisnosti o tehnologiji u Ujedinjenom Kraljevstvu te je član Koncila Ujedinjenog Kraljevstva za sigurnost djece na Internetu. Svojom klijentima savjetuje usvajanje medijskog plana za obitelj sastavljenog od strane Američke pedijatrijske akademije koji omogućuje obiteljima da zajedno postave granice.

On tvrdi: “Ovaj plan pomaže obiteljima da promisle o vrsti informacija ili medija kojima će pristupiti, umjesto da nudi samo ograničenje bez objašnjenja. Postoji mnogo korisnih informacija na Internetu, koje nam mogu pomoći da se osjećamo zdravo i sretno. Zabavni program za filtriranje poput Snapchata, može poboljšati raspoloženje djeteta. Ali također su prisutni i nezdravi sadržaji, kao i činjenica da je provođenje previše vremena pred ekranom može ometati nužne aktivnosti poput spavanja, kretanja i druženja.”

Dr. Graham savjetuje sljedeće:

 • Stavite spavanje na prvo mjesto. Dijete kad je dobro odmoreno može se bolje kontrolirati, razmišljati i raspravljati nego kad je umorno i rastreseno. Na stranici Američke pedijatrijske akademije nalazi se vodič s potrebnom duljinom sna za djecu s obzirom na dob. Izračunajte broj potrebnih sati sna s obzirom na vrijeme ustajanja.
 • Budite oprezni s nadziranjem djeteta jer se tako može uzrokovati prikrivanje ponašanja. Važno je da djeca osjećaju da mogu slobodno razgovarati o svojim problemima.
 • Manje vremena provedenog na Internetu ujedno predstavlja manju mogućnost izlaganja štetnim sadržajima, kao što opisuje Dr. Graham: “Logično je da ako prozor nije jako široko otvoren, manje prljavštine će uletjeti unutra.”

 

 1. Usmjerenost na tjelesni izgled može dovesti do nezadovoljstva

Dr. Tara Porter, klinička psihologinja specijalizirana za mentalno zdravlje djece i mladih, izražava, kao stručnjak i roditelj, zabrinutost izlaganja internetskim sadržajima: “Djevojčice od malih nogu bivaju uvučene u online drame. Riječi koje se kažu u lice manje bole nego kad se objave na internetskoj platformi, koja im pojačava učinak. Usmjerenost na što bolji vanjski izgled također može dovesti do nezadovoljstva samim sobom.”

Ona savjetuje:

 • Pregledavajte mobitel/računalo sve dok dijete ne napuni 16 godina. Nametnite mu/joj svoj nadzor i pomoć u mudrom korištenju uređaja kao uvjet njihova posjedovanja.
 • Koristite aplikacije za roditeljsku kontrolu, poput “Our Pact and Circle” da biste im ograničili pristup uređajima.
 • Ostanite dominantni – prije nego što mu/joj date uređaj, postavite im uvjete korištenja.

 

 1. Koristite tehnologiju za smanjenje vremena provedenog pred ekranima

Zabrinuti roditelji mogu odabrati različite opcije prilikom odabira načina na koji će upravljati vremenom koje njihova djeca provode pred ekranima.

Neki kućni modemi i sigurnosni paketi omogućuju roditeljima da postave vremenske granice za upotrebu uređaja te prate i određuju sadržaje kojima se može pristupiti na internetu. Međutim, alati koji samo nameću ograničenje vremena ne moraju istovremeno biti i učinkoviti i precizni.

Većina igraćih konzola i računala posjeduje alate koji nude mogućnost ograničenja duljine igranja određene igre.

Na kraju, postoje aplikacije tvrtki Apple, Google, Facebook i ostalih koje mogu pratiti koliko se vremena provodi u korištenju različitih programa. Neki omogućuju roditeljima postaviti čvrste granice, što znači da su ukupan pristup internetu, aplikacijama ili samim uređajima blokirani u određenom vremenskom razdoblju.

Neprofitna organizacija “Child Net” objavila je vodič sa savjetima i online poveznicama za zabrinute roditelje.

 

Članak prevela i prilagodila:

Marina Roksandić

 

Autor: Laurel Ives

Poveznica: https://www.bbc.com/news/health-46758809?fbclid=IwAR0X2BbBrehRk2Beys19UUaFcMVx33WUFy3g6NtTsY7_Ays8lEv8ydbWYeY

 

__________________________________________________________________

Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 

IBAN:HR7423400091110711462

ISKRA waldorfska inicijativa

Antuna Matije Reljkovića 

31000 Osijek

ili skeniranjem barkoda

 

te unosom željenog iznosa. 

 

 

 

28 Feb 2024

You could be interested...