kreativnost lišće.jpg
Brush Brush
Home Page / Blog / Kako waldorfsku edukaciju primijeniti u svojoj obitelji?

Kako waldorfsku edukaciju primijeniti u svojoj obitelji?

 

Prvo što trebate znati jest da ova edukacija poseban naglasak ima na kretanju i aktivnostima od najranijih dječjih dana. Smatra se da u prvih sedam godina djeca najviše uče kroz ponavljanje i pokret i to uglavnom razlikuje waldorfsku od bilo koje druge pedagogije.

Evo nekoliko savjeta kako ju provoditi u svakodnevnom životu vašeg djeteta:

 1. Omogućite djetetu što više slobodne igre

Slobodnu igru u ranim godinama potaknite igračkama kao što su svilene marame, drvene kocke ili lutke. U slobodnoj igri dijete nema zadanog cilja već mu je prepušteno da ju samo osmisli. Ovakva vrsta igre potrebna je za zdrav kreativni i emocionalni razvoj djeteta,  a usto je i najbolji temelj za kasniji intelektualni razvoj.

 1. Neka dijete što više boravi na otvorenome

Igra vani veliki je dio dana waldorfske škole.  Djecu se potiče da se penju po drveću, trče, kopaju zemlju…u što više prirodnom okruženju koliko je to moguće. Smatra se da se djeca kroz pokret povezuju sama sa sobom, ali i svojom okolinom.

 1. Isključite TV

Smanjite utjecaj medija, a pogotovo TV-a na vaše dijete. Smatra se da TV koči pravilan razvoj prvenstveno jer dijete miruje i nije potaknuto na razmišljanje. S obzirom da je nekretanje neprirodno, a dijete gledajući TV miruje dulje vremena, takvo se ponašanje smatra neprirodnim. Također, TV ometa razvoj dječjih unutarnjih slika jer nudi neke svoje iskrivljene verzije (slike iz vanjskih izvora) što ometa djetetove prirodne reakcije.

 1. Večerajte uz svijeće

Kada waldorfska djeca jedu, čine to s poštovanjem prema hrani i cijelom događaju. Smatra se da nema bolje poveznice s obitelji uz obrok osvijetljen svijećama.  Za vrijeme obroka podijelite međusobno iskustva i dnevne događaje.

 1. Osigurajte djeci dosljedan okoliš

Waldorfski učitelji smatraju da je takav okoliš najpogodniji kako bi dječji puni potencijal procvjetao. Kada dijete zna što ga očekuje, to mu pruža osjećaj sigurnosti zbog kojeg će ono razviti svoj puni potencijal. Stvorite dosljedan okoliš poštujući uvijek isto vrijeme spavanja, obroka, uvedite nešto što dijete voli jesti subotom, pa da se posebno može veseliti tome danu u tjednu i znati da je subota.

 1. Omogućite dovoljno sna

Rutina odlaska u krevet pruža djeci čvrst san i dovoljno odmora zbog čega su preko dana spremna na puno kretanja i učenja. Ako mala djeca nisu u krevetu do 8, često se razbude i onda ne mogu zaspati do kasno.

 1. Proslavite blagdane

Slavljenje blagdana također omogućuje djeci dosljednost, ali ih i povezuje s njihovom kulturom, tradicijom i zajednicom. Obilježavanje blagdana jedna je od osnova waldorfske škole, a djeca preko njih uče i mjesece u godini i godišnja doba.

 1. Igrajte igre prstima i pjevajte dječje pjesmice

Učenje jezika, ritam i pokret izrazito su važni u waldorfskoj pedagogiji, što se sve potiče na ovaj način. Pjevanje pjesmica i igranje igrica kroz pjevanje njeguju dječje ruke, um i srce.

 1. Dajte djeci da što više rade rukama

U waldorfskim vrtićima djecu uče plesti prstima, a waldorfski učenici već pletu s pravim iglama u nižim razredima osnovne škole. Potaknite dijete da sudjeluje u obrtima i hobijima koji zahtijevaju rad ruku.

 1. Zadajte im dužnosti i kućanske poslove

Djeca puno uče o vlastitoj važnosti u obitelji kroz dužnosti koje u njoj obavlja, kao što su na primjer kućanski poslovi. Usto, kućanski poslovi su idealna prilika da tijelo ostane u pokretu, a ruke zaposlene. Waldorfski predškolci dobivaju čak zadatke poput pranja prozora i čišćenja stola.

 1. Čitajte klasičnu literaturu

Čitajte djeci klasične bajke i priče od najranijih dana. Te priče potiču maštu, zamišljanje, razumijevanje drugih ljudi, moralne vrijednosti, a vas i dijete povezuju na dubljem nivou.

 1. Kuhajte s djecom

Pozovite djecu u kuhinju da vam se pridruže u pravljenju kolača ili ručka. Waldorfska djeca sudjeluju u izradi obroka već u predškolskim grupama. Kuhanje s djecom ima dugačak popis prednosti poput učenja novih stvari, osjećaja koristi i zajedništva.

 1. Crtajte vodenim bojicama

Kroz crtanje vodenim bojicama dijete se uči pokretu boje na papiru. Kada waldorfska djeca slikaju, nije stvar u tome kako će sama slika na kraju izgledati i hoće li imati smisla, već u samom iskustvu slikanja. Dajte djetetu što veći papir jer će mu on omogućiti slobodnije pokrete što je važno za spoznavanje prostornih gabarita.

 

Izvor članka:

http://www.djecjaposla.com/benefite-waldorfske-edukacije-mozete-osjetite-i-u-svojoj-kuci/ (Sanja Bubalo)

 

Članak prilagodila: Nikolina Kovač

 

__________________________________________________________________

Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 

IBAN:HR7423400091110711462

ISKRA waldorfska inicijativa

Antuna Matije Reljkovića 

31000 Osijek

ili skeniranjem barkoda

  

te unosom željenog iznosa. 

 

 

09 Aug 2022

Moglo bi vas zanimati...

Iskra © Waldorf school. All rights reserved 2021.