csm_Michaelsgeschichte_663bb7151c (1).jpg
Brush Brush
Naslovnica / Portal / Priča o Mihaelu

Priča o Mihaelu

Jednoga dana pred kraj ljeta, maleni dječak otišao je sa svojim ocem u šetnju kroz polja i voćnjake. Zrak je bio svjež, čist poput kristala i lagan poput zlata. Jarko sunce je ispunilo sva zrna pšenice svojom svjetlošću. Zrna pšenice su bila na putu odvajanja od svoje ljuske. Jabuke na stablima su bile velike i crvene, spremne pasti na tlo. Dječak i njegov otac su tijekom dana radili. Otac je neprestano oštrio kosu. Fućkao je i pjevao sijekući zlatno žito. Dječak se morao popeti na visoke ljestve kako bi ubrao žute i crvene jabuke sa stabala.

 

Isprva se dječak bojao popeti na ljestve jer je mislio da će pasti. No ispunio se hrabrošću i popeo jako visoko. Tako je s vrha ljestava napunio košare i košare zrelim, crvenim jabukama. Već je bilo kasno, a otac i dječak su marljivo radili. Vratili su se kući gdje ih je čekala majka s finom večerom. Zatim su otišli u krevet. Te noći dok je dijete spavalo, svjetleće biće po imenu Mihael mu je prišlo i reklo: Pođi sa mnom, pokazat ću ti nešto posebno. Mihael je uzeo dječaka za ruku i zajedno su se penjali visoko, visoko, visoko sve dok nisu dosegli carstvo zvijezda. Zvijezde su zračile i sjale. Kada je Mihael prolazio pokraj njih, dotaknuo ih je svojim svjetlećim mačem. Toliko je ljubavi i snage proizlazilo iz dodira mača da su zvijezde počele drhtati ostavljajući jarko svjetlo i zasljepljujuće udare vatre dok su prolazili pokraj njih.

 

Nastavili su svoj put, a Mihael je rekao dječaku koliko je sretan jer ga je vidio kako bere jabuke iz vrta. Vidio je dječaka na ljestvama kako cijeli dan puni košare zrelim, crvenim jabukama. Tada je Mihael izvadio svoj svjetleći mač i pretvorio ga u liru koju je počeo svirati. Pjesma je bila toliko čista, dobra i iskrena da ju je dječak ostao još dugo slušati.

 

Sljedeće jutro kad se dječak probudio, ispričao je svome ocu sve o Mihaelu, o njegovom svjetlećem maču i sviranju lire. “ Volio bih ponovno ići vidjeti zvijezde.”, rekao je. Njegov otac mu je odgovorio: “ Dođi sa mnom, pokazat ću ti nešto posebno. Danas nećemo skupljati plodove u poljima i voćnjacima. Danas ćeš raditi doma. “ Cijelo jutro su otac, majka i dijete čistili žute i crvene jabuke koje je dječak ubrao prethodnoga dana. Kad su završili, bilo je vrijeme za užinu. Majka je uzela nož i prepolovila jarkocrvenu jabuku. I u njoj je dječak pronašao zvijezdu…

 

Priču napisala Bella Schauman (Argentina)

Priču prevela: Laura Mazur

__________________________________________________________________

Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 

IBAN:HR7423400091110711462

ISKRA waldorfska inicijativa

Antuna Matije Reljkovića 

31000 Osijek

ili skeniranjem barkoda

    

te unosom željenog iznosa. 

 

 

28 May 2024

Moglo bi vas zanimati...