što bi svaki četverogodišnjak trebao znati.jpg
Brush Brush
Naslovnica / Portal / Što bi četverogodišnjak trebao znati?

Što bi četverogodišnjak trebao znati?

 

Toliko smo kompetitivni da su čak i djeca predškolske dobi postala naši trofeji i tema za hvaliti se. Djetinjstvo ne bi trebala biti utrka.

Nedavno sam gledala portal za roditelje i pročitala tekst koji je napisala majka jer je bila zabrinuta da njezin sin od četiri i pol godine ne zna dovoljno. “Što bi četverogodišnjak trebao znati?” pitala je.

Većina odgovora me nije samo rastužila, već i prilično uzrujala. Jedna mama je napisala ogroman popis svih stvari koje njezin sin zna. Brojiti do 100, planete, napisati svoje ime i prezime i tako dalje. Ostali su se priključili tvrdeći da njihova djeca još više toga znaju, a neka od njih imaju samo 3 godine. Nekoliko ih je podijelilo poveznice na stranice na kojima piše popis stvari koje djeca trebaju znati s obzirom na dob. Najmanje njih je reklo kako se svako dijete razvija svojim tempom i da nema razloga za brigu.

Najviše me pogodilo to što su te mame odgovarale zabrinutoj majci na način da ju samo još više uznemire time što su pisale popise stvari koje njihova djeca znaju, a njezin sin još ne zna. Toliko smo kompetitivni da su čak i djeca predškolske dobi postala naši trofeji i tema za hvaliti se. Djetinjstvo ne bi trebala biti utrka.

Ovdje nudim svoj popis onoga što bi četverogodišnjak trebao znati.

  1. Dijete bi trebalo znati da je voljeno potpuno i bezuvjetno, uvijek i zauvijek.
  • Trebalo bi znati da je sigurno i kako ostati sigurno samo u javnosti, s drugima, i u različitim situacijama. Treba znati da može vjerovati svojim instinktima vezanim za druge ljude i da nikada ne mora činiti ono što misli da nije dobro, bez obzira na to tko to traži od njega. Treba znati svoja prava i da je njegova obitelj tu da ga podrži.
  • Treba znati kako se smijati, postupati smiješno, glupirati se i koristiti svoju maštu. Treba znati da je uvijek u redu obojiti nebo narančasto i nacrtati mački šest nogu.
  • Treba znati što ga zanima i veseli i biti ohrabreno slijediti to. Ako ga ne zanima učenje brojeva, njegovi roditelji trebaju znati da će ih već naučiti i pustiti ga da proučava rakete, da crta, da proučava dinosaure ili da se igra u blatu.
  • Treba znati da je svijet čudesan baš kao što je i ono čudesno. Treba znati da je prekrasno, nevjerojatno, kreativno, suosjećajno i odlično. Treba znati da je jednako vrijedno provesti dan vani praveći lančiće od tratinčica, kolače i kućice od blata kao i vježbanje fonetike. Zapravo, ono prvo je puno vrjednije.

Ono što roditelji trebaju znati je još važnije.

  1. Svako dijete nauči hodati, govoriti, čitati i računati svojim tempom i da to neće imati nikakav utjecaj na to koliko ono to dobro radi.
  • Najveći pokazatelj da će dijete imati visoka akademska postignuća i rezultate na ispitima je čitanje djeci. Ne čitanje ceduljica, ne udžbenika, ne knjiga namijenjenih predškolskoj djeci, ne igračaka ili računala, već da mama i tata odvoje vrijeme i ujutro i(li) navečer sjednu i čitaju djeci prekrasne knjige.
  • Ako je dijete najpametnije ili najbolje u razredu, to nema nikakve veze s time je li i najsretnije. Toliko smo obuzeti time da naša djeca budu napredna, da im krojimo živote s brojem zadataka i stresa koliko i mi imamo. Jedan od najvećih darova što možemo dati djeci je jednostavno, bezbrižno djetinjstvo.
  • Naša djeca zaslužuju biti okružena knjigama, prirodom, umjetničkim priborom i slobodom da to sve istražuju. Većina nas bi mogla maknuti 90 posto dječjih igračaka i one im neće nedostajati, ali neke stvari su važne – igračke kojima se gradi nešto, poput Lego kocaka, kreativne igračke kao i razne vrste umjetničkog pribora, glazbeni instrumenti, odjeća za prerušavanje i knjige, knjige, knjige. (Većina ovoga se može nabaviti prilično jeftino u trgovinama.) Trebaju imati slobodu igrati se tim stvarima – mijesiti kruh i praviti nered, koristiti boje i igrati se tijestom i šljokicama na kuhinjskom stolu dok mi pravimo večeru, čak iako će toga svega biti posvuda, imati mjesto u dvorištu na kojem neće biti trave, već će se moći od blata napraviti kolač.
  • Naša djeca trebaju nas više. Toliko smo postali dobri u tome da kažemo da trebamo vrijeme za sebe, da to sada koristimo kao izgovor kako bi se ostatak svijeta pobrinuo za našu djecu. Da, svima nam je potrebna topla kupka bez ometanja, vrijeme s prijateljima, pauza od svega i drugi dijelovi života koji ne uključuju roditeljstvo. Međutim, živimo u doba kada časopisi o roditeljstvu preporučuju posvećivanje svakom djetetu 10 minuta dnevno i provođenje jedne subote u mjesecu kao dana rezerviranog samo za obitelj. To nije u redu! Naša djeca ne trebaju Nintendo, računala, izvannastavne aktivnosti, sate baleta, igraonice, nogometne treninge ni približno onoliko koliko trebaju NAS. Trebaju očeve koji sjede i slušaju kako je dijete provelo dan, majke koje im se pridruže dok rade rukotvorine, roditelje koji odvoje vrijeme da im pročitaju priče i koji se glupiraju s njima. Trebaju zajedničke šetnje s nama. Zaslužuju nam pomoći napraviti večeru iako to traje dvostruko duže i zahtjeva dvostruko više posla. Zaslužuju znati da su nam oni prioritet i da uistinu volimo biti s njima.

A sada se vratimo na popis stvari koje bi četverogodišnjak trebao znati…

Znam da je u ljudskoj prirodi želja za znanjem o tome kakva su naša djeca u usporedbi s drugom djecom i znati da činimo sve što možemo za njih. Postoji čak i popis stvari koje djeca  nauče i trebaju znati do kraja svake školske godine, počevši od predškolskog odgoja.

Budući da djecu podučavam kod kuće, s vremena na vrijeme ispišem popise i provjerim ima li nešto da moja djeca ne znaju. Do sada toga nije bilo, ali ponekad uzmem ideje za neke teme i osmislim igrice vezano za to ili vidim koje knjige trebam uzeti iz knjižnice. Bez obzira podučavate li djecu kod kuće, popisi mogu biti korisni da vidite što djeca obično nauče svake godine i to može služiti kao potvrda da sve rade dobro.

Ako postoje područja koja se čine da vašoj djeci zapinju, znajte da to nije pokazatelj neuspjeha, vašeg ili djetetovog. Samo niste još pokrili tu temu. Djeca nauče što god da im predstavite, a ideja da svi trebaju znati ovih ili onih 15 stvari do određene dobi  je prilično smiješna. Ako i dalje želite da dijete pokrije i te teme, samo ih dodajte u svoj život i igrajte se s tim temama i dijete će to pohvatati. Brojite do 60 dok miješate biskvit za tortu i dijete će naučiti brojeve. Donesite zabavnu knjigu iz knjižnice o svemiru ili o abecedi. Eksperimentirajte sa svime. Sve će se dogoditi prirodno, uz puno više zabave i puno manje pritiska.

Što četverogodišnjak treba?

Puno manje nego što znamo, i puno više.

 

Izvor članka:

https://www.huffpost.com/entry/what-should-a-4-year-old-know_b_3931921

 

Članak prevela:

Laura Mazur

__________________________________________________________________

Sviđa Vam se članak? Podržite osječku waldorfsku priču!

Razvoj waldorfske pedagogije u Osijeku možete poduprijeti donacijom udruzi na račun 

IBAN:HR7423400091110711462

ISKRA waldorfska inicijativa

Antuna Matije Reljkovića 

31000 Osijek

ili skeniranjem barkoda

  

te unosom željenog iznosa. 

 

 

29 Jan 2023

Moglo bi vas zanimati...